Păstârnacul – Pastinaca sativa – cultivare, sfaturi utile, înmulţire

 

Importanţa culturii-De la păstârnac se consumă rădăcinile cu întrebuinţări in arta culinară şi industria de conserve.Rădăcinile de păstârnac au o mare valoare alimentară datorită conţinutului ridicat de substanţe albuminoide şi de vitamine.

Originea şi aria de răspândire-Păstârnacul este originar din Europa,unde se întâlneşte şi azi în stare sălbatică pe terenurile joase.La noi în ţară,cât şi în alte ţări,se cultivă pe suprafeţe mai mici decât morcovul,corespunzător cu întrebuinţările sale.

Caracteristici biologice-Păstârnacul este o plantă bienală cu perioada de vegetaţie de la semănat până la recoltarea rădăcinilor de 165-190 zile,iar până la recoltarea seminţelor de 500-530 zile.

 

In anul I de cultură formează partea comestibilă,rădăcina,care este pivotantă,fusiformă,simplă sau puţin ramificată,de culoare alb-gălbuie,cu cilindrul central dezvoltat şi uneori fibros.

Temperatură-Păstârnacul este mai rezistent la temperaturi scăzute şi seminţele lui încolţesc la 1-2 grade C.

Lumină-În perioada îngroşării rădăcinii,plantele au nevoie de lumină multă.Culturile nerărite la timp,ca şi cele făcute pe locuri umbrite,dau producţii mici.

Apă-Păstârnacul este mai pretenţios la regimul de umiditate,cultura lui reuşind pe solurile suficient de umede,iar când este secetă,numai irigat.

Sol-Sunt mai puţin pretenţioase faţă de sol,dau recolte mulţumitoare atât pe soluri grele,cât şi pe cele uşoare,cu condiţia să fie lucrate adânc şi bogate în humus.

Fertilizare-Reclamă cantităţi mari de îngrăşăminte,organice sau chimice,mai ales pe solurile sărace.

 

Inmulţire-Producerea seminţelor durează 2 ani.În anul I se face cultura pentru producere de plante mamă-butaşi.Aceştia se plantează din toamnă la 80/40 cm.Producţia de seminţe variază între 600-1200 kg/ha.

 

Mult succes!

 

Autor biolog Catalina I.

Publicat 12.03.2011 iSEO

Comments are closed.