Spanacul – Spinacea oleracea L. – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Spanacul – Spinacea oleracea L. – Spanac de vară – Spanac de toamnă – tehnica culturii la spanac.

 


Importanța alimentară și economică- Din grupa legumelor de la care se consumă frunzele face parte și spanacul.Frunzele de spanac se consumă în stare prospătă sau pregătite  în diferite mâncăruri.Spanacul prezintă importanță deosebită în alimentația omului , deoarece el conține proteine , hidrați de carbon și cantități însemnate de vitamine și săruri minerale. De remarcat este faptul că albumina se regăsește în frunzele de spanac într-o cantitate mai mare decât în lapte.Datorită perioadei scurte de vegetație și a rezistenței la temperaturi  scăzute , este planta legumicolă care apare pe piață primăvara devreme , iar toamna se recoltează până la căderea zăpezii , contribuind în felul acesta la aprovizionarea populației cu legume proaspete o perioadă îndelungată.

Originea și aria de răspândire – Spanacul este originar din Asia Centrală.În Europa spanacul a fost adus din Persia de către arabi , mai întâi în Spania , de unde s-a răspândit pe tot continentul.

În prezent această specie se cultivă nu numai în țările cu climat temperat , ci chiar în cele nordice.

La noi în țară se cultivă în toate județele , mai ales în culturi succesive , asigurând piața cu produse proaspete și materia primă pentru industria conservelor.

Relații cu factorii de mediu –

Căldura – Spanacul este o plantă rezistentă la temperaturi scăzute. Semințele germinează la 2 – 3 grade C. Temperatura optimă de creștere este de cca. 15 – 17 grade C. Spanacul semănat din toamnă , cu 3 – 4 frunze formate până la venirea frigului , suportă temperaturi de – 8 grade C . Temperaturile peste 25 grade C influențează negativ creșterea plantelor.

Lumina – Majoritatea soiurilor , în condiții de zi lungă , emit repede tulpini florale , înainte de formarea normală a rozetei de frunze. Din acest motiv , producțiile cele mai bune se obțin primăvara devreme și toamna , în condiții de zi scurtă.

Umiditatea – Spanacul are pretenții ridicate față de umiditate.În condiții de secetă formează o rozetă mică , dă producții scăzute și de calitate inferioară.Deci culturile de spanac trebuie să se irige.

Solul – Spanacul manifestă pretenții mari față de sol , cerând soluri cu textură mijlocie , permeabile , afânate.Pe terenurile prea ușoare , deoarece se pierde repede apa , se obțin producții mici , iar pe cele grele și reci plantele cresc încet.Este o plantă pretențioasă față de fertilitatea solului , de aceea din toamnă se administrează cantități mari de îngrășăminte organice și minerale.Deoarece azotul slăbește rezistența plantelor la ger , acesta se va administra primăvara.

Tehnologia culturii – Terenurile pentru culturile de spanac în câmp , semănate din toamnă și destinate pentru consum în primăvară , trebuie să aibă o pantă ușoară spre sud , pe ele să nu băltească apa , să fie adăpostite etc.

Spanacul se cultivă în culturi succesive , înainte sau după o cultură de bază.Bune premergătoare pentru cultura de spanac sunt plantele legumicole , ce lasă terenul curat de buruieni și se fertilizează cu cantități mari de îngrășăminte organice și minerale (castraveți , fasole , tomate , ardei , vinete ).

Pregătirea terenului – Terenul trebuie să fie bine mărunțit și nivelat.După terminarea nivelării se execută fertilizarea de bază.În paralel cu aceasta se efectuează și arătura de bază la cca. 30 cm adâncime.Înaintea semănatului cu una – două săptămâni , se aplică erbicidarea cu Vegidex , 4 – 6 l / ha , în amestec cu 400 l apă.

Semănatul – perioada  de semănat variază în funcție de destinația culturii.

–         Pentru consum primăvara devreme , perioada de semănat este cuprinsă între 1.IX – 1.X (mai devreme în zonele colinare și estul țării , mai târziu în zonele sudice ) , adâncimea de semănat 3 – 4 cm , 15 – 20 kg sămânță /ha.

–         Pentru consum în a doua jumătate a primăverii , perioada de semănat este cuprinsă între 1 – 30. III (mai devreme în zonele sudice și mai târziu în zonele colinare și estul țării ) , adâncimea de semănat 2 – 3 cm , 15 – 20 kg sămînță /ha.

–         Pentru consum toamna – perioda de semănat este între 15 VII – 15 VIII , adâncimea de semănat este de 2 – 3 cm , 15 – 20 kg sămânță /ha.

Când se seamănă toamna , pentru consum primăvara devreme , până la venirea înghețului  plantele trebuie să formeze o rozetă de 3 – 4 frunze. Pentru a asigura obținerea de spanac proaspăt o perioadă de timp cât mai îndelungată , se seamănă eșalonat , din două în două săptămâni , în toate perioadele menționate.

Lucrări de întreținere – Completarea golurilor , imediat ce se observă rândurile , cu sămânță umectată ; prășitul pentru distrugerea crustei și a buruienilor și plivitul. Culturile timpurii din toamnă , ca și cele târzii de primăvară , în caz de necesitate se irigă. În cazul plantelor care iernează în stare de rozetă de frunze , se recomandă instalarea de parazăpezi , distanțate între ele la 20 – 30 m. Acestea rețin zăpada pe cultură , o protejează împotriva temperaturilor scăzute din timpul iernii și care prin topire în primăvară asigură apa necesară creșterii plantelor. Pe suprafețe mai mici , aceste culturi pot fi protejate prin acoperire cu gunoi sau frunze , care primăvara devreme se adună , pentru ca solul să se încălzească și plantele să vegeteze normal.

Recoltarea – Spanacul se recoltează în momentul când rozeta de frunze a ajuns la mărimea normală , specifică soiului cultivat. La culturile de primăvară , recoltarea se face din aprilie până la începutul lunii iunie , iar la cele de toamnă începând cu a doua decadă a lunii octombrie până la sfârșitul lunii noiembrie. Recoltarea se poate face cu mașina sau manual , în reprize , prin smulgere sau tăiere.

Spanacul trebuie să se recolteze numai pe timp  uscat.În cazul în care nu se valorifică imediat pe piață , trebuie păstrat în depozite frigorifice , la temperatura de 1 grad C , dar nu mai mult de 5 – 6 zile. Producția de spanac poate ajunge la 10 – 15 t /ha.

Culturile de spanac semănate toamna în solarii sau în câmp liber și acoperite primăvara foarte devreme sau toamna odată cu venirea frigului , asigură recoltarea spanacului cu 2 – 3 săptămâni mai devreme decât în cazul culturilor din câmp , iar toamna se prelungește recoltarea până în noiembrie – decembrie.

Pentru folosirea cât mai rațională a solariilor și asigurarea unei rotații corecte , spanacul se cultivă în acestea înainte sau după cultura principală de tomate , ardei gras , vinete sau castraveți.

În cazul cultivării spanacului înaintea culturii principale de tomate , după pregătirea solului , spanacul se însămânțează la sfârșitul lunii octombrie , se recoltează în luna martie și astfel se creează posibilitatea pregătirii solarului pentru cultura principală , ce se plantează în jurul datei de 1 aprilie.

 

Mult succes!

 

Autor biolog Cătălina I.

Publicat 14.04.2011  iSEO

 

Comments are closed.